Välkommen till Sandslåns Vandrarhem & Camping!

Vår ö

Sommarkväll på vår ö

Sandslåns Vandrarhem & Camping ligger mycket naturskönt, på en ö med broförbindelse, mitt i Ångermanälven, med närhet till Höga kusten. Anläggningen är belägen bara några kilometer från Kramfors/Sollefteå flygplats och tågstation och samhället Nyland. Man kan också resa hit med buss.

I det närbelägna samhället finns butiker, bensinstation och pizzeria. Trots detta så känns det som man är långt ute på landet då man passerar bron ut till ön utan asfalt. Platsen är mest känd för att världens största timmersorteringsanläggning låg här. 1874 anlades den första sorteringsbommen på älven utanför ön. 1957 sorterades 23 miljoner stockar på ett år och över 700 personer arbetade här. Men 1982 efter 110 år, sorterades de sista stockarna och delar av anläggningen såldes till Finland. Kvar finns byggnaderna på ön och kontrolltornet för det elektromekaniska skiljet ute i älven.

1990 öppnade i kommunens regi en turistanläggning på ön. Byggnaderna som vandrarhemmen är inrymda i, är renoverade arbetarlogement från 1920 talet.
På väggarna hänger många intressanta fotografier som skildrar arbetslivet från förr.

Trots att ön inte är så stor, så finns det en hel del att upptäcka. Förutom badstrand, bastu och båt/gästhamn finns här två små museum: ett flottningsmuseum samt en modell av den gamla sorteringsbommen. Det finns även cykeluthyrning.

När livet på ön utforskats så finns det många intressanta utflyktsmål i närheten t.ex. High Coast Distillery, den numera världsarvsklassade naturen vid Höga Kusten, Höga Kusten bron, Dannero travbana, Skulebergets naturreservat.